13. januar - 2. juni 2024

ÆTER / ETHER

ÆTER er en stor nordisk udstillingssatsning på KunstCentret Silkeborg Bad, der viser værker af 12 kunstnere fra Danmark, Island, Finland og Norge. Udstillingens titel og koncept er formuleret af de to kunstnere Vinni Frederiksen og Ane Fabricius Christiansen.
De to har inviteret kolleger i kunsten til at skabe værker med inspiration fra det historiske begreb ÆTER, det ubestemmelige ”æteriske”, rene, luftformige stof som ifølge klassisk filosofi og fysik fylder himmelrummet.
Historisk set har Æter givet anledning til mange spekulationer: hvordan fastholder man dette stof, hvordan måler, vejer eller beskriver man det?
De tilsammen 12 kunstnere er inviteret til at bidrage med værker, der beskæftiger sig med denne problematik.
De arbejder ud fra hver deres praksis med begrebet og bidrager dermed til en helhed, der fylder samtlige udstillingssale på KunstCentret Silkeborg Bad.

Deltagerne er: Anett Biliczki (Ungarn/bosat DK f. 1987), Pipaluk Lake (DK, f. 1962), Pekka Paikkari (FI f. 1960), Grethe Wittrock (DK f. 1964), Inge Lise Westman (DK f. 1945), Kasper Friis Kjeldgaard ( DK f. 1983), Erna Skúladóttir (IS f. 1983), Hanne Friis (NO f. 1972) , Lise Seier Petersen (DK f. 1952), Barbara Amalie Skovmand Thomsen (DK, f. 1980) og de to initiativtagere Vinni Frederiksen (DK f. 1975) og Ane Fabricius Christiansen (DK f. 1978).
 

15. juni - 22. september 2024

I lyset af gentagelsen

Kulturfortælleren Peter Brandes
Peter Brandes gennemspiller og gentolker kontinuerligt udvalgte kulturelle grundfortællinger med sin kunst. Disse fælles fortællinger, der ellers let glemmes i tidens højhastighedssamfund, henter han frem fra civilisationshistorien, bibelstoffet og mytologien. Ofte med anelsesfulde visuelle udtryk, der bringer vigtig erfaring videre og åbner for eftertanken mere end de postulerer færdige svar. Hans værker re-aktualiserer og kaster nye perspektiver ind i vigtige narrativer. 
Der vises såvel helt nye værker som spor der rækker bagud i en praksis, der besidder en stor indre sammenhæng. Udstillingen former en nøgle til en dybere forståelse af den praksis kunstneren nu har udfoldet gennem et helt liv. Læs mere     

15. juni - 22. september 2024

Befolkede landskaber

Billedhugger Lars Abrahamsen, der selv stod i mesterlære hos dem, har kurateret en udstilling, der sætter fokus på den grafiske kunst i fotograf-familien Thomas og Poul Pedersens Studiesamling af Grafik. Selve samlingen tilhører i dag KunstCentret Silkeborg Bad og befinder sig til dagligt i mapper i et særligt rum ved de sale, hvor Befolkede Landskaber nu præsenteres i et større areal. I samme periode og område vil skiftende kunstnere arbejde med deres kunst for åbent tæppe i et levende Tegnestudio.

15. juni - 22. september 2024

GRÆSSET ER GRØNNERE – DER HVOR JEG VANDER HJERTET

Et møde med det metafysiske hjerte
Billedkunstner Linda Riber inviterer publikum med ind i feltet mellem det håndgribelige og det uhåndgribelige menneskelige hjerte. Hun lægger op til dialog, interaktion og refleksion med afsæt i sine personlige oplevelser og tilgange til temaet. Igennem længere tid har hun samlet data og researchet om både de fysiologiske og de metafysiske aspekter af hvad hjertet kan være i stand til. Data fra forskellige forskningskilder indgår i den ene af kunstnerens installationer. Udstillingen i østfløjen består af 3 installationer i hvert deres mindre rum.
 

5. oktober 2024 - 12. januar 2025

Mirko Zrinšćak - The Essence of Nature (arbejdstitel)

Mirko Zrinšćak er billedhugger, født i 1953 i Volosko i Kroatien. Hans skulpturelle former har det tilfælles, at de er lavet af træ, som han finder i sine umiddelbare omgivelser - et beskyttet naturreservat i skoven på Mount Učka, hvor han lever og arbejder. 
Zrinšćak arbejder som en håndværker med materialet og det er arbejdet med træet i økologisk og spirituel balance, der er i fokus. Nogle af Mirko Zrinšćaks skulpturelle værker er af konstruktiv natur, andre er mere organiske, og som kunstner følger Mirko Zrinšćak i Brancusi og Arps fodspor: Han leder efter naturens essens, som han omsætter i skulptur. 
Anne Berk, som er kurator på udstillingen, fremhæver: ”For mig reflekterer hans flydende former energi, vækst og længsel. Mange af hans aflange former rækker efter himlen. De har en sjæl.”
 

5. oktober 2024 - 12. januar 2025

MÆRK SKOVENS RUM

Som titlen antyder, har udstillingen fokus på værker, der, giver beskueren indtryk af det særlige rum, som skoven repræsenterer: Et arkitektonisk rum, et rum med et lydligt bagtæppe, et psykisk rum, et foranderligt rum, et historisk rum. Et rum, der efterlader ”hul i himlen” hvis skoven fældes. Et rum uden hvilket vi ikke kan eksistere som mennesker.

De repræsenterede kunstnere har vidt forskellig tilgang til fænomenet skov: som erindring, botanisk lokalitet, klima-opretholder, CO2-opsuger, som et sted for aktivisme, som sakralt og et sted for kontemplation.
Deltagerne er (som udgangspunkt - ændringer kan forekomme): Eva Jospin (1975, F), Abel Rodriques (1941, Columbia), Margit Lucacs (1973, NL) & Persijn Broersen (1974, NL), Cecylia Malik (1975, PL), Marinus Boezem (1934, NL) , Helge Hommes (1962, DE) & Saxana Nicole Schötschel (DE).
 

nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få alle nyheder direkte i din inbox.