Arnakkekilden

Hvert døgn løber 750.000 liter vand ud i Ørnsø. Arnakkekildens righoldige vandstrøm var en medvirkende årsag til, at det faktisk lykkedes en række læger og lokale at skabe basis for at bygge en vandkrævende og helsebringende vandkurbadeanstalt på netop dette sted i 1883.

I midten af 1800-tallet var der inden for lægeverdenen en voksende interesse for at udnytte jernholdigt vand som helbredende og sygdomsforebyggende middel. Og netop i 1870’erne fandt man ud af, at vandet fra Arnakkekilden var specielt rigt på mineraler og jern.

Smag det kolde vand
Gæster i parken kan roligt smage på det strømmende vand fra brønden i midten. Der vil man også føle temperaturen i det konstant 7° kølige vand. På trods af kildevandets røde udseende, kan det drikkes. Smagen er speciel, og der er et højt indhold af mineraler, bl.a. jern, kalcium og natrium. Jernindholdet ses tydeligt, da det udfældes som okker, og farver omgivelser rødbrune.

Et historisk anlæg
Anlægget omkring kildens udspring stammer fra 1929, hvor Silkeborg Bads Venner anlagde det. I årenes løb skete der kun få forandringer. Tidens tand var ved årtusindskiftet ved at gøre kål på bolværk og bassinmure. Derfor iværksatte KunstCentret Silkeborg Bad indsamling og fundraising til en fornyelse af anlægget. Dette lykkedes, støttet af lokale bidragydere, private fonde, Silkeborg Kommune og Fonden Realdania. Dermed kunne der foretages en gennemgribende renovering i 2006-2007.

I Skovvilla findes en permanent udstilling om stedets 100-årige historie som kurbad, herunder ældre billeder fra Arnakkekilden. Se mere

Nutidens anlæg
Anlægget fremstår i dag med en udformning, der i væsentlig grad respekterer det oprindelige udseende.  Det består af et øvre bassin, en drikkebrønd og en "vandtrappe" der leder vandet til et nedre bassin. Dette bassin var i sin oprindelige form afgrænset mod Ørnsø af et lille træbro. Ved renoveringen blev den udskiftet med en bro i en strammere form, der harmonerer med det øvrige anlæg, og som også er mere holdbar. 

Aftapning af kurvand
Siden 1880erne har man kunnet nyde godt af det mineralholdige vand fra Arnakkekilden. Først aftappede og solgte P.O. Lange fra Silkeborg kildevandet under navne som ’Silkeborg Jærnvand’ eller ’Silkeborg Jærnvand med kulsyre’. Fra 1968 var det Silkeborgs lokale bryggeri, Neptun, som aftappede kildens vand og solgte det som kurvand på flaske. Neptun aftappede siden på vegne af Carlsberg, der har aftappet og solgt kurvand fra Arnakkeilden frem til slutningen af 2020.  

BESØG CAFÉEN

Nyd lune frokostretter, hjemmebagte boller, kage, kaffe, te og varm chokolade.

 

Fri adgang for alle.

 

Se åbningstider, menu og priser

nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få alle nyheder direkte i din inbox.