Way Out Of Me: Anders Moseholm

13. maj - 18. september 2022
 

Overskriften WAY OUT OF ME henviser til det frigørende i selvforglemmelsen - en erfaring, man både kan opleve igennem naturen og kunsten. Verdens uhyrligheder og hverdags jag får mange til at gå ud i naturen for at finde ro og ny energi.

Anders Moseholm spørger samtidig om naturen i sig selv er meningsgivende for mennesker, eller om den fungerer som en afledning? Blandt andet denne dobbelthed har inspireret til de værker, han har skabt til udstillingen der fylder hele fløjen mod Ørnsø og salene i den øvre etage. Han reflekterer blandt andet:

”Er vores interesse for naturen lige så meget et behov for at blive afledt fra den menneskelige virkelighed? Måske vælger vi ’at gå en tur i skoven’, på samme måde som vi kan vælge at se en god film på Netflix. Dvs. en eskapisme, hvor vi søger noget rart, der ikke minder os om problemerne i vores virkelighed. Bliver vi i naturen udfordret på et eksistentielt plan, eller går vi rundt med vores smartphone og tager smukke fotos til facebookprofilen?”

De fleste af udstillingens værker er malerier, inspireret af gå- og løbeture i den danske natur. Anders Moseholm undersøger den natur, som ikke er rigtig vild, f.eks. i danske sommerhusområder. I malerierne søger han at indfange stemningerne, men også den fremmedgørelse han føler; i krat, grøftekanter, vildnis, skovveje og lysninger.

Malerierne fra sommerhus-naturen fremstår som slørede indtryk af en virkelighed, som på en gang kan få os til at tænke på locations i en film af Hitchcock og begrebet das Unheimliche: Foruroligende, smukt og forgængeligt.

Anders Mosesholms aktuelle projekt omfatter både af de helt nye malerier på udstillingen og en helt ny bog. Bogens ca. 60 sider præsenterer en særlig synsvinkel på naturen – set fra et billedkunstnerisk ståsted. Ud over afbildninger af kunstnerens værker, omfatter den tekster af professor i adfærdspsykologi Henrik Høgh-Olesen, kunstkritiker Lisbeth Bonde samt en tekst af Anders Moseholm selv. Samlet konfronterer bogen læseren med, at vores begejstring for naturen er tvetydig. Hvis vi virkelig værdsætter naturen så meget, burde det være nemt at få folk til at foretage fornuftige valg i forhold til at undgå̊ en klimakatastrofe. Fra et kunstnerisk perspektiv belyses vores dilemma og manglen på konsekvens: At det er os – menneskedyret - der er taberen, hvis vi ikke forholder os mere virkelighedsnært til naturen.

WAY OUT OF ME – Anders Moseholm, kan opleves i perioden 13. maj – 18. september 2022.