HENRIK SAXGREN - FOTOGRAFIER - ULTIMA THULE

18. juni - 4. september 2022
 

ULTIMA THULE er Henrik Saxgrens (f. 1953) på én gang underskønne og dramatiske fotografier fra Thuledistriktet i det nordvestlige Grønland.
I 80’erne og 90’erne skildrede Saxgren primært menneskers vilkår i lande med krig og fattigdom, men siden har hans klassiske sort/hvide dokumentarfotografier måtte vige for et større focus på naturen. I dag fotograferer han store naturlandskaber i farver i en stræben efter at give beskueren et blik ind i den skønhed, som findes i afsides egne - lokalt eller globalt.

"Et af mine mål har været at skabe nye billeder, der kan supplere fortællingen om Arktis og bidrage til vores kollektive bevidsthed om dét at være menneske. Men min udstilling kan måske ende med at blive et dokument om fangerkulturens sidste krampetrækninger. For konsekvensen af den globale opvarmning er, at havisen forsvinder. Og med den forsvinder fangernes primære jagtmark og denne udstilling kan ses som de sidste optegnelser over det liv, som generationer af fangere i Thule har levet på havisen. På jagt og fangst efter de store havpattedyr. Som deres forfædre siden tidernes morgen.”

I Grønland nåede Saxgrens kunstneriske søgen sit foreløbige zenit, da han på seks rejser fra 2014-2016 (hver af en måneds varighed) skildrer samspillet mellem naturen og fangernes farefulde liv. Med en blanding af nysgerrighed og nøgtern undren skildrer han fangernes færd og deres jagt på havisen. Han viser os det istidslandskab, de bevæger sig i og de dramaer, der udspiller sig i deres jagt på de store havpattedyr i et svimlende smukt fotografisk sprog, der rækker langt ud over blot og bar dokumentation.

Udstillingen vises i perioden 18. juni - 4. september 2022.
(Udstillingen er tidligere vist på Randers Kunstmuseum, Det danske Hus i Paris, Johannes Larsen Museet og Sophienholm).

Foto: @Henrik Saxgren