business plan sample free download help writing college essays dissertation using office disciplinary referrals

Vævninger fra Atelje 61

21. april - 24. maj 2021
 

Atelje 61 er et væveværksted og museum for billedvævninger i Novi Sad, Serbien.
Værkstedets professionelle vævere har gennem nu 60 år realiseret motiver, udført af både jugoslaviske, senere serbiske, og et bredt internationalt snit af kunstnere. Værkstedet opbevarer en stor museumssamling af disse billedtæpper, som tegner et historisk snit af moderne billedvævning.
Kurator på udstillingen er væver og kunsthistoriker Ulrikka Mokdad, som har et grundigt kendskab til værkstedet, dets historie og aktiviteter.

Allerede i 1964 var et udvalg af billedtæpper fra Atelje 61 på turné i de nordiske hovedstæder. De blev udstillet på Kunstindustrimuseet i København sammen med keramiske værker. Siden har værkstedet overlevet tumultariske politiske omstændigheder, men har i de senere år igen kunnet vende blikket ud over landegrænsen og indgå internationale samarbejder. I 2021 har værkstedet 60 års jubilæum, samtidig med at hjembyen Novi Sad er Europæisk Kulturhovedstad.

Værkstedet udlåner 35 vævninger, der spænder fra de tidligste til de senest vævede. De er alle fremstillet på Atelje 61’ kolossale gobelinvæve. Værkudvalget afspejler et udviklingsforløb fra værkstedets stiftelse i 1961 frem til i dag, og peger hermed også på hvordan landene i det tidligere Jugoslavien har undergået store forandringer i perioden.

De senere år er der tillige opstået et frugtbart samarbejde mellem værkstedets ansatte og en gruppe danske billedkunstnere, der har været gæstekunstnere i Serbien således at disse, sammen med ARTAPESTRY6, i perioden fylder KunstCentret Silkeborg Bad med billedtæpper.

---------------------------------------------------------------------------------

Se kurator Ulrikka Mokdad fortælle om nogen af udstillingens værker her

Se Karsten Fledelius' introduktion til udstillingen her