Klap lige hesten

29. maj - 19. september 2021
 

Udstillingen har kulturhistorisk tilsnit og præsenteres som visuelt dokumentarisk materiale, ledsaget af billedtekster om værker og kunstnere. De godt hundrede fotografier gengiver allehånde kunstneriske skulpturelle skildringer af hesten i Danmark, fra middelalderen til vores egen tid. Fotograferne er Martha Velásques, Kbh. og Chr. Heilskov Rasmussen, Mexico.

Etnografen Chr. Heilskov Rasmussen er tillige kurator for udstillingen, og arbejder sammen med KunstCentret Silkeborg Bad om parallelt at udgive bogen ”De forstenede heste” om samme emne. Udstilling og bog samler mangfoldigheden af typisk bronze- og stenheste som de er afbildet i den skulpturelle danske kunst. Der er tale om fotos af omkring 80 kunstneres værker fra middelalderen til i dag. Her møder man hesten som det vilde dyr, det tæmmede husdyr, bondes arbejdsredskab, som metafor for guder og kunst, og når den indgår i klassiske magt- og hyldestmonumenter som rytterstatuer mm.    

Parallelt med det kunsthistoriske materiale vil fem nutidige billedhuggere skabe nye skulpturelle værker i parken eller inde i den kulturhistoriske udstilling.
Denne del af udstillingen er et Sculpture Experiment Silkeborg - et bøjeligt udstillingsformat som KunstCentret Silkeborg Bad lancerede første gang i 2016, gentog i 2017 og 2019, og som indebærer, at billedhuggerne opmuntres til at arbejde mere frit og med utraditionelle materialer, da de værker som skabes oftest er midlertidige og kontekstbestemte.

Følgende billedhuggere er i januar af en jury blevet udvalgt til deltagelse i år:

Jørn Hansen (projekt: ”Klodshans – parafrase over rytterstatuen”)

Freja Niemann Lundrup (projekt ”Installation om hesten og monumentet)

Frank Fenriz (projekt ”Folkets Uvidenhed, min Styrke”)

Lars Waldemar (projekt ”Træhest”)

Trine Fenger Guld (projekt ”Cheval Natural/ så fik hesten fri”)

Søren Lyngbye (projekt ”Parafrase over Solhesten”).

De enkelte værker realiseres indendørs eller i Skulpturparken i løbet af henholdsvis maj og juni måneder.   

Samlet synliggør ”Klap lige hesten” et klassisk kunstmotiv som er uddødt i samtidskunsten og stort set også i samfundet. Klap lige hesten og SES viser, at skulpturkunst i dag er mange ting og sætter blandt andet spot på diskussioner om monumentet som kommunikation og på brugen af dyremetaforer.   

Klap lige hesten og Sculpture Experiment Silkeborg kan opleves på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 29. maj - 19. september 2021.