nazi schools can i write my thesis in 2 months ethnobotany research papers how to write a good introductory paragraph for an essay

Sommerlandets arkitektur - drømmen om det gode liv

11. maj – 29. september 2019
 

Udstillingen og den tilhørende bog, ”Sommerlandets Arkitektur – Drømmen om det gode liv”, handler om sommerhusarkitekturens historie. Fra Frederik 2.s lille lystslot Lundehave, over Sophienholm som landsted fra begyndelsen af 1800-tallet, til årtusindskiftets primitive shelters beregnet til overnatning i naturen. Sådan meget kort fortalt. Udviklingen afspejler således forskellige perioders og samfundsgruppers forestillinger om det gode liv.

Udstilling og bog, kurateret af mag.art. Nan Dahlkild, uddyber den historiske udvikling i forskellige dele af landet og dokumenterer i form af tegninger, skitser, foto, malerier, modeller og diverse effekter de mange typer af bygninger og bebyggelser fra landsteder, sommervillaer og typehuse til feriebyer, kolonihaver og campingpladser.

Den øgede og konstant voksende fritid, den danske befolkning fik med bl.a. otte timers arbejdsdagen i 1919 og ferieloven af 1938, har skabt sine egne sociale, arkitektoniske og landskabelige rum med muligheder for anderledes livsformer som en form for nære utopier. Jvf. Arne Jacobsens ”tårn” på Bellevue strand. Mulighed for en friere kropskultur, sol- og havbadning og en tilnærmelse til det gode liv. Om ikke hele livet, så dog i ”den frie tid” om sommeren. Sommerlivet kan ses som et frirum for sociale, arkitektoniske og indretningsmæssige eksperimenter, som fører frem mod mere uformelle livsformer og en lettere og lysere boligkultur.

I de kommende års udvikling af det danske sommerland er der mange muligheder for at indtænke natur, renere omgivelser, bæredygtighed, klimaændringer og økologi. Og der er mange kvaliteter at hente i den danske sommerarkitekturs historie, som rummer en væsentlig bygningsmæssig kulturarv. Det er bl.a. dette udstillingen dokumenterer. 

Den omfangsrige og rigt illustrerede bog, der ledsager udstillingen, har interessante bidrag af seks velrenommerede fagfolk. Den er udkommet på Museum Tusculanums Forlag, kan købes på udstillingerne til 200 kr. (normalpris 250 kr.). Udstillingen vises i samarbejde med Sophienholm og Faaborg Museum.

----------------------------------------------------------------------------------------

Se en udsendelse fra Silkeborg Lokal TV, hvor Simon Skals viser rundt i "Sommerlandets arkitektur": 1. del - 2. del