Beyond the Body

1. september - 9. december 2018


Curator Anne Berk 

Kunstnere: 

Erzsébet Baerveldt, Caspar Berger, Antoine Berghs, Martin uit den Bogaard, Célio Braga, Alexandra Bremers, Esther Bruggink, David Claerbout, Desirée Dolron, Jeroen Eisinga, Jelle Kampen, Ida van der Lee/Studio Ritual Art, Janpeter Muilwijk, Alet Pilon, Jan Thomas, Jan Dietvorst & Roy Villevoye

Mennesket er det eneste væsen der kan forudse sin egen død. Vi er dødelige og vi ved det.

Hvordan kan vi tøjle vores frygt? Hvordan kan vi forliges med at vore individuelle personlighed forsvinder, dette som er en højt skattet værdi i Vesten? Hvordan trøster vi de efterladte?

Hvad betyder dette, døden? Er der noget ud over kroppen? Er der en sjæl?

Disse spøgmål har mennesket beskæftiget sig med i umindelige tider. 

Folk har spekuleret over det i filosofi, religion og kunst, uden at blive i stand til at give definitive svar (de som tror de har fundet svar, kaldes ’troende’). En dag vil vi gå igennem denne dør hvor man ikke går tilbage og ingen kan fortælle hvad der skete.

I vores sekulære tidsalder er vi optaget af at vise perfekt skønhed og evig ungdom i annoncer og medier. Døden er det sorte hul vi prøver at ignorere. Men vi dør alligevel på et tidspunkt, trods af medicinsk teknologi og kosmetiske operationer.    

I dette vakuum, denne ‘religiøse deficit’ som det kaldes på Universitetet i Nijmegen, Holland, så igangsætter disse spørgsmål om døden fantasien hos nulevende kunstnere, uden de dog kan give svarene. For vi ved det ikke. Vi kan kun bruge vores forestillingskraft. Og heraf kommer kunstværkerne.

Når man går igennem udstillingen vil publikum opleve en slags symbolsk sidste passage gennem forskellige stadier: Før døden – Døden – Efter døden – De efterlevende / At Mindes.  

------------

I forbindelse med udstillingen holdt den hollandske kunstner Ida van der Klee sammen med en gruppe frivillige "All Souls Ritual" på Vestre Kirkegård i Silkeborg. Se mere her