Europati - "Det lykkelige Europa"

14. oktober - 30. december, 2017

 

Europa er ikke længere verdens eneste centrum. Forståelsen af hvilket fællesskab vi har, bliver spredt som lyset i en prisme af fortidsforståelse, fremtidsønsker og refleksion i nutiden. En ”Niebuhrsk” rejse er dét, der skal til for at ruske op i disse forestillede fællesskaber og forestillinger om fællesskaber.

Historien er i sig selv skæbnebundet til sejrherren. Nogle begivenheder er dog så vigtige, grusomme eller omvæltende at europæeren er europæer og ikke tysker eller franskmand. Begivenhederne står stadig skarpt som transpersonelle livs-lektier vi aldrig må glemme.  

Ved at belyse forskellige aspekter og temaer med et transmedialt greb, går rejsen ud på at billedliggøre vores egne forestillinger og fordomme om Europa. Under dette koncept skildres de mange temaer som for eksempel nationalisme, eksklusion og inklusion, tradition og udvikling i individuelle og fælles værker præcis som Niebuhrs rejsekammerater interesserede sig for det specifikke, men trak på hinandens lyst og viden. 

I det europæiske billedsprog aftegnes folkeslagene og de stereotyper, der er hæftet på dem. De patinerede souvenirdukker skæver skeptisk til hinanden henover en nationalret de har delt i hundreder af år – måske et billede på vaklende tillid til dem, der kommer fra landet på den anden side af den usynlige grænsebom? (reference til værk af Jeanette Land Schou)

Et andet værk med deltagelse af alle kunstnerne, er en opera-video "A European Afternoon". Librettoen er skrevet af Nanna Gro Henningsen, der bruger europæiske forfattere, filosoffer og nutidshændelser som grundmateriale, musikken er skrevet af Jakob Draminsky Højmark. Billedsiden består for en stor del af videooptagelser fra gruppens fælles rejse til Athen. 

Der vil være en lang række solo- og dialogværker i medierne foto, video, installation, maleri og keramik.Det forestillede fællesskab kommer til udtryk i spørgsmålene de mange værker kan stille.

Alle værker er skabt specifikt til denne udstilling.

I udstillingen medvirker:

Bodil Brems (www.bodilbrems.dk)

Vicky Steptoe (www.steptoe.dk)

Nina Maria Kleivan (ninakleivan.dk)

Pernelle Maegaard (pernelle.maegaard.dk)

Karen Gabel Madsen (www.karengabelmadsen.dk)

Nanna Gro Henningsen (www.bkf.dk/nannagro-henningsen)

Jeanette Land Schou (www.jeanettelandschou.dk)

 ------------------------------------------------------------------

Bestyrelsesmedlem i DEO (Demokrati i Europa Oplysningsforbundet), Jasmine Søgaard, holdt d. 14. oktober åbningstalen ved den nye udstilling "Europati - Det lykkelige Europa". I talen takkede Jasmine de otte kunstnere for at lægge op til en refleksion over, hvad Europa og europæisk identitet er. Under slagordet Demokrati Kræver Deltagelse, kom Jasmine også omkring de store udfordringer som EU og særligt de sydeuropæiske lande står overfor. Der blev opfordret til, at vi hver især må forholde os til hvilken europæisk fremtid vi vil kæmpe for.
Læs hele talen her