A SPECIAL TOUCH - LIGE FRA HJERTET

På udstillingen vises værker af kunstnere der, ikke på trods, men i kraft af at være dem de er, skaber spændende kunst. Kriteriet har, som for enhver anden 'normal' professionel udstilling på den officielle kunstscene, været den højest mulige kunstneriske kvalitet.

 

Censorerne var: Professor Bjørn Nørgaard, billedkunstner Lars Ravn og kunsthistoriker Iben From. Kunstnerne er udvalgt blandt brugerne af de fire kunstskoler: LysbroKunst i Silkeborg, Snurretoppen i Horsens, Kunstskolen i København for voksne udviklingshæmmede og Bifrost i Randers.

 

Mange værker skabt af udviklingshæmmede kunstnere er præget af et umiddelbart billedsprog, som kan minde om børns, men alligevel ofte er mere avanceret. Kunsthistoriske er der flere stærke eksempler på, at 'normale kunstnere' har søgt til bl.a. primitiv kunst, børns tegninger, sindssyges eller udviklingshæmmedes kunst, når de søgte inspiration til deres arbejde, således f.eks. Cobra-gruppen. Det blev væsentlige kilder til den kunst, der idag beundres og prises som sin tids væsentligste bidrag til verdenskunsten.

 

Mange har ingen berøring med kreativiteten i udviklingshæmmede kunstneres verden. Udstillingen er en mulighed for at få en større forståelse for at det at være anderledes ikke er noget negativt, men derimod kan berige samfundet. De danske deltagere er: Laila Munkholm Nielsen, Michael Rasmussen, Gitte Madsen, Birgit Neja Jensen, Thomas Larsen, Steffen de la Motte Maahr, Hans Birch Hansen, Kirsten Pagh, Lene Krogsgaard, Judith Damgaard Nielsen, Kenneth Rasmussen og Simone Kjær Munk.

 

Outsiderkunst er både grænseoverskridende i sig selv og i geografisk forstand. I udlandet har man også øje for det, og der findes meget dygtige kunstnere. Derfor er vi stolte over tillige at kunne præsentere to nutidige, berømte  kunstnere fra hver deres del af verden. det er Andrei Palmer (USA) og Hidenori Motooka (Japan), der begge er med som gæster på udstillingen.

Der udgives katalog til udstillingen, 120 sider, relevante artikler, rigt illustreret.

KunstCentret Silkeborg Bad 5. maj - 28. august 2016.

 

 

 

 

A Special Touch - lige fra hjertet