Billeder fra Iran II

27. juni – 30. august 2015

Velkommen til en anden verden!
Oplev en farvestærk udstilling med billeder fra iranske børnebøger. Udstillingen ”Billeder fra Iran II” viser et bredt udsnit af iransk illustratorkunst for børn og voksne. De fleste af de medvirkende tegnere er ganske unge. Udstillingen er den mest omfattende prøve på iransk illustratorkunst, der er vist uden for Iran.

Bogens land
I 2007 viste KunstCentret Silkeborg Bad ”Billeder fra Iran I”, og den var en stor øjenåbner til en anden kultur for det danske publikum. Billederne kommer fra et land, der har en årtusindlang tradition for at digte og male og søge. Da Irans store digter Dja’far Rudaki skrev sine dobbeltvers – om vinens og kvinders velsignelse – var Gorm den Gamle konge af Danmark.

Poesi, humor og varme
De medvirkende tegnere er forskellige i streg og farvevalg. Men de er fælles om poesi og sans for det skønne, humor, kraft og varme. Et gennemgående træk ved iransk illustratorkunst er jordforbindelsen – eller manglen på samme. Figurernes forbindelse til underlaget er stort set ikke-eksisterende. Farvevalget er raffineret, og gennemgående motiver er træer og fugle, samt mennesker i byer, supermarkeder – og heste.

Prisbelønnede kunstnere
Kunstnere fra Iran, som fx Hoda Haddadi, Ali-Reza Goldouzian, Ali Boozari og Farshid Shafiee, der alle er med i den aktuelle udstilling, vinder priser på stribe på udstillinger i disse år. Det er, som om verden for alvor er ved at opdage, at der sker noget uden for de kendte stier. At der kan skabes et så varieret og alligevel homogent billedsprog, der kan være jordbundent og flyvsk på samme tid, traditionsrigt i de nyeste teknikker, humoristisk og med en stor vilje til at komme ud over rampen.

Bag udstillingen står Lis Andersen, oversætter og litterær konsulent og Steffen Larsen, der skriver om børnebøger i bl.a. Politiken. Udstillingen er blevet til i nært samarbejde med Ali Boozari som ankermand for det iranske netværk af illustratorer.