Beginning


13. september – 7. december 2014

FORTÆLLINGENS KRAFT
Udstillingen BEGINNING cirkler omkring den oprindeligt syriske digter Moustafa al Yassin, som i dag er bosat i Norge. De øvrige syv kunstnerne er norske og danske, nogle af dem bor i Norge, nogle i Danmark. Gennem de seneste år har de indbyrdes formet en gruppe, en slags sjælelig familie, med Moustafa al Yassin som samlende midtpunkt.

KUNSTNERNE 
Det er en garvet kreds af kunstnere som mødes i BEGINNING. Kredsen består af billedhuggeren Gerda Thune Andersen (DK), Tine Kjølsen (DK), Annette Skov (DK), Marit Benthe Norheim (N/DK), Meta Norheim (N), Tormod Solløs (N), billedhuggeren Hagbart Solløs (N), og Moustafa al Yassin (SYR/FIN/N). 

EN SKÆBNE
Moustafa al Yassin stammer fra Homs i Syrien. Han er af en stor søskendeflok, og som den yngste voksede han primært op mellem sine søstre. Det blev afgørende for hans fremtid som digter og kunstner. Drenge måtte gå ud, ikke piger, og Moustafa måtte genfortælle sine oplevelser med bl.a. biograffilm for søstrene. Hvis filmens slutning ikke passede dem, måtte han finde på en ny. Moustafa besidder en insisterende tro på kærligheden mellem mennesker, på trods af al modgang. I udstillingen viser han sine digte, og danner omdrejningspunkt for de andre kunstneres værker.  

FLUGTEN
Moustafa forlod for 30 år siden Syrien på grund en politisk situation, hvor trusler og terror var en del af dagligdagen. Hele familien vidste, at der ingen vej ville være tilbage. Hans rejse ud af Syrien var anspændt og udmattende, men alligevel så han værdien i en særlig solidaritet mellem andre flygtninge og de fattigste. Han opnåede ad omveje asyl i Finland, hvor han også kom til at gå på kunstskole. Det lykkedes at opnå anerkendelse som kunstner og digter, og i nogle år skrev og redigerede han også magasinet Euroman, et europæisk kunstmagasin for immigrant-kunstnere. Forældrene er døde under hans eksil, en bror blev dræbt i den seneste krig i Syrien, og en anden bror og dennes familie er det netop lykkedes at flygte. 

IDENTITET
Udstillingen omfatter installation, skulptur, maleri, fotografi og film og den vises i KunstCentrets største sale. Samtlige værker forholder sig til Moustafas historie, fx til en tabt skønhed i fødebyen Homs for tredive år siden. Gennem deres værker viser kunstnerne, hvordan billedkunstneriske udtryk kan bidrage til den vigtige fortælling om, hvem vi er - til identitetsforståelsen. Det sker på måder, så det bliver nærværende og almengjort for betragteren. Kunsten er international kommunikation og kunstens sprog kan være en vej til at overkomme politiske og menneskelige kriser. Kunst kan være omdrejningspunkt for en fordomsfri diskussion, den kan måske endda danne basis for forbrødring eller en ny måde at forstå tingene på, som giver håb og rummer fremtiden i sig. Derfor, og trods den triste baggrund, titlen BEGINNING.

Udstillingen er støttet af Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune og Oticon Fonden.