To Be Human


– plakater der kradser i øjet

12. januar – 1. april 2013

Kunstnere fra hele verden giver med spritnye plakater deres bud på, hvordan menneskets skyggesider og solsider kan skildres grafisk. En række lovende plakatkunstnere tog den tematiske udfordring ’To be human’ op og slap igennem nåleøjet hos den internationale jury. Udstillingen er en øjenåbner og tager os ind i en verden af vidt forskellige meninger og billedlige udtryksformer.

Plakater fanger øjet

Plakaten er en kunstart i sig selv. Dens særkende er den kortfattede, koncise, grafiske og kreative form. Den fanger hurtigt øjet og skaber en reaktion. Plakatkunsterne udfordrer konstant mediet med nye kompositioner, beskæringer, farver, overskrifter og flydende grænser mellem tekst og billede. Som medie befinder plakaten sig midt mellem muligheden for det kommercielle budskab og muligheden for en kunstnerisk oplevelse.

Kunst med budskab

Som kunstform så plakaten dagens lys i de europæiske storbyer i midten af 1800-tallet og har siden udviklet sig som udtryksform med især politiske tematikker og subtile kunstneriske budskaber. To Be Human er klart en udstilling, hvor det er plakatens kunstneriske og kommunikative muligheder er i højsædet.

Hovedtemaer

På KunstCentret Silkeborg Bad har vi valgt at inddele plakaterne i fem hovedtemaer: Trafficking | Freedom and Justice | Terror and War | Peace, Love and Caring | Green World. Det har vi gjort fordi vi gerne vil samle budskaberne og sammenligne dem indenfor temaet og for at hjælpe publikum lidt på vej – og som plakaterne selv, kan temaerne jo altid diskuteres!

Fakta

  • To Be Human omfatter 185 stærke plakater skabt af 164 kunstnere fra 47 lande.
  • Plakaterne er alle udvalgt af en internationalt sammensat jury
  • To Be Human indgik i udstillingen Aarhus International Poster Show på Dansk Plakatmuseum i Aarhus i sensommeren 2012.

Jurymedlemmerne er internationalt anerkendte plakatkunstnere: Uwe Loesch, Tyskland, Michel Bouvet, Frankrig, Kari Piippo, Finland, Gitte Kath, Danmark, Finn Nygaard, Danmark, samt forhenværende leder på Dansk Plakatmuseum, Peder Stougaard.

Se listen over repræsenterede kunstnere