Hånd om leret


12. januar - 1. april 2013

Keramiske værker af Lone-Lotte Janns

Udstillingen præsenterer Lone-Lotte Janns virke som keramiker gennem de seneste 15 år. Overskriften ”Hånd om leret” fortæller om det helt centrale: Kunsthåndværkerens direkte kontakt med materialet. Men den udtrykker også den erfaring, som den garvede keramiker har samlet gennem mange års arbejde med ler og glasurer.
 

Inspirationer fra Sydamerika

Lone-Lotte Janns er oprindeligt uddannet på Kunsthåndværkerskolen (nu Danmarks Designskole) i København midt i 1960’erne. I 1975 bosætter hun sig i Peru, og hun bor og arbejder i Sydamerika de følgende 17 år. Den sydamerikanske inspiration har fået stor indflydelse på hendes arbejde og er stadig en inspiration for kunstneren, nu hvor hun igen bor i Danmark i den midtjyske landsby Sminge i Gudenådalen. Hendes værker er præget af sydamerikanske forhold, hvor træk fra indiansk og præcolombiansk folkekunst indgår i hendes formsprog.
 

Riter og masker

Forfatter og kunstkritiker Lisbeth Tolstrup åbner med sin katalogtekst for mange lag i refleksionen over kunstnerens værk. 

Hun skriver bl.a.:  ”Betragtes det håndværksmæssige som én platform, blev det riterne og maskerne, der kom til at sætte sig de dybeste spor på en anden og lige så væsentlig platform forstået som et nødvendigt afsæt for udtryk"

"Rykkes et menneske op med rode, ved gentagne flytninger fra en del af verden til en anden, stiller det nye krav til såvel kunstner som betragter, omvendt skabes der også nogle forbindelseslinjer, der må fastholdes i selve det at være til stede i nuet.”

 

Fortællinger og abstrakte former

Lone-Lotte Janns viser både solitære værker og små installationer med keramik, i alt omkring 50 værker. Nogle af hendes kemiske værker minder om små bygningsværker – komprimerede strukturer der samler en masse fortællinger om pyramider, lys og gennemtrængelighed i abstrakte former. Med glasurernes farver og strukturernes grundformer bærer de keramiske værker en stærk inspiration og erfaring fra de sydamerikanske himmelstrøg. 
 

Indblik i værkstedet

Lone-Lotte Janns giver parallelt med udstillingen af de keramiske værker publikum et indblik i sit værksted i Sminge. Her ser man det miljø som i dag omgiver og inspirerer hende, når hun arbejder. Værkstedet ses på store fotografier på væggene.  
 

FAKTA

  • Lone-Lotte Janns uddannede sig i årene 1963-67 på Kunsthåndværkerskolens keramiske linje i København.
  • Hun etablerer i 1972 eget værksted i København.
  • Året efter debuterer hun på Charlottenborgs Forårsudstilling.
  • I perioden 1975-1992 har hun eget værksted i Peru.
  • Bosat i Danmark igen fra 1993, hvor hun i Sminge ved Silkeborg igen etablerer eget værksted i 1998.
  • Gennem årene har hun været på flere studie- og arbejdsophold i bl.a. Italien, Spanien og Peru.
  • Hun har været udstillingsaktiv i både Peru og Danmark siden 1970erne. Endvidere har hun haft forskellige hverv, bl.a. som konsulent i flere projekter i Andesbjergene, det nordlige og østlige Peru, samt hovedstadsområdet Lima 1975-1982, som leder af et internationalt kunsthåndværkerprojekt i fem regioner i samarbejde med den peruanske regering og Banco BID, Washington 1982-1986 og tilsvarende i Paraguya 1986-1987.