Grafisk Metamorfose


Steen Rasmussen

24. august – 8. december 2013

ET UDVIDET GRAFIKBEGREB

Billedkunstner Steen Rasmussen fylder 60 år i 2014. Han har længe arbejdet med de grafiske udtryk. Udstillingen viser helt nye værker samt udvalgte eksempler på hans tidligere arbejde med grafik. Udstillingen sigter overordnet på at formidle en forståelse af grafik som værende en måde at tænke på, både i to og tre dimensioner.

ET KIG BAGUD

På det Jyske Kunstakademi 1982-87 modtog Steen Rasmussen bl.a. undervisning af John Olsen og Poul Skov Sørensen. Siden tiden på kunstakademiet har han beskæftiget sig med grafik af den mere klassiske type, med tryk på papir. Hans todimensionelle værker spænder fra det formatmæssigt ganske lille og komprimerede, til lidt større blade. Han har arbejdet med såvel forskellige dybtryk som plantryk. Udtrykket er ofte fortættet, lagvist, og holdt i ganske få mørke nuancer, evt. tilføjet en enkelt klar farvetone.

GRAFISKE INSTALLATIONER

Steen Rasmussen har gennem årene udviklet sit arbejde med de grafiske udtryk, så en del af hans værker nu også fremstår som rumlige installationer. For eksempel skabte han på udstillingen ORD RUM i Viborg i 2012 en billedlig, rumlig dimension til forfatteren Amalie Smidts tekst ”Sommer i oktober”.  Værket ”Dialogue Table” – som indgår i den aktuelle udstilling – er skabt i samarbejde med den japanske kunstnerkollega Rikou Ueda. Det er en rumlig, sort og meget grafisk skulptur, hvor Steen Rasmussen undersøger døden og skaber en slags meditationsrum med plads til betragterens overvejelser.

HELT NYE VÆRKER

I to værker på udstillingen arbejder Steen Rasmusen med at forfine henholdsvis anvendelsen af udskæring og projektion som grafiske medier og virkemidler. Lydsiden skabes af musikeren Esben Møller Hansen. Disse to helt nyskabte værker tager afsæt i udstillingsstedets historie som tidligere kursted, hvortil borgerskabet søgte med deres livsstilssygdomme. Dermed får værkerne en stedspecifik dimension. Gennem forskellige greb som eksempelvis spejling og lyd, inddrager kunstneren udstillingsgæsterne i værkerne, og konfronterer betragteren med en iscenesat virkelighed . De rumlige installationer får på denne måde en interaktiv dimension. 

Udstillingen er støttet af Statens Kunstråds Billedkunstudvalg.

Grafisk Metamorfose kan opleves på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 24. august – 8. december 2013.