En vandring med farver og linjer: Hans-Ruprect Leiβ

En vandring med farver og linjer: Hans-Ruprecht Leiβ

Hans-Ruprecht Leiß er født i 1954 i Husum, som ligger lige ud til Nordsøen. Han er en kunstner, hvis liv og kunst er præget af kærlighed til landskabet og til menneskene i netop Schleswig-området, som har hav til begge sider. Kunstneren lever af sin kunst og bor i dag med sin familie ud til Østersøen i Flensburg.Som saltvandssøgende naturven henter han inspiration til sin kunst fra naturen. Det er naturens rigdom og mangfoldighed af former og farver som inspirerer ham. Den evigt centrale krumtap i hans grafiske og maleriske arbejde er dertil at hylde fantasien som grundlæggende næring for menneskets ånd og sjæl.

Særligt den farvelagte tegning er et speciale for Hans-Ruprecht Leiβ, der om nogen i sin kunst har sat fokus på det maritime – og gjort det dygtigt i en sammenhæng, hvor også bibelske temaer, historie og kulturhistorie er en del af referencerne. Han har altid i sin kunst været optaget af vandet, skibe og det maritime aspekt, også i mere billedlig forstand, når han f.eks. skildrer Noahs ark. Leiß billeder er på een gang tegnede og tuschmalede protokoller over virkelige og fantastiske vandringer i en udvidet verden af farver og linjer. Hans billedverden er underfundig, humoristisk, fantastisk på den barokke måde og har stor appel til såvel børn som voksne.

Den grafisk interesserede vil kunne iagttage, hvordan Hans-Ruprecht Leiβ arbejder med mange kulturlag i sine billeder; han anvender ofte brudstykker af tidligere farvelagt grafik som bund for nye arbejder. Denne bund eller baggrund tilføjer nye arbejder en helt særlig dimension og dybde. Samtidig kunne man anlægge den vinkel at kunstneren også vandrer frem og tilbage i sin egen produktion og trækker denne personlige historie med sig i skabelsen af nye værker. 

Udstillingen omfatter omkring 120 farvelagte tegninger og tryk samt nogle rariteter fra kunstnerens værksted. Publikum får indblik i kunstnerens samlede billedkunstneriske indsats, organiseret i en række tematiske rum. En særlig sektion præsenterer nye værker, hvor kunstneren i tegning og grafik undersøger Søhøjlandet i Silkeborgs nærområde.

Til udstillingen skaber kunstneren en helt ny leporello i et eksklusivt oplag. En leporello er en lille humoristisk udseende foldebog. Bogen har sit navn efter Don Juan tjener, Leporello. Kunstnerens idé er, at leporelloen skal være en lille billedbog, hvor hver side har sit visuelle tema som ”..gå en tur med en hund”, ”..gå en tur i himmelen”, ”..gå en tur under vand”, etc. Udgivelsen er tænkt som en hjertelig invitation til at følge Hans-Ruprecht Leiβ på en afslappet spadseretur, og for en stund dele hans livssyn og åbne vinduerne og dørene til livet på vid gab.

Yderligere information kan findes på www.hans-ruprecht-leiss.de

Udstillingen kan ses i perioden 28. august 2010 - 20. februar 2011 på KunstCentret Silkeborg Bad.