COSMOS - international temaudstilling

COSMOS

Dialogudstilling med samtidskunstnere fra Norge, Finland, Japan, Danmark og Canada.

COSMOS er skabt af 17 kunstnere fra ind- og udland. Kunstnerne har fokus på eksistentielle, visuelle og filosofiske aspekter af menneskets forhold til kosmos.

Prismer, transformation og de store spørgsmål

I forbindelse med klimakonferencen er der skabt en verdensomspændende opmærksomhed omkring den menneskeskabte påvirkning af verden og den nærmeste atmosfære. Emnet er meget vanskeligt at forholde sig til, da det for den enkelte hurtigt kommer til at handle om de helt store spørgsmål: Hvor er vi i kosmos? Hvad er verden?

I COSMOS angriber de medvirkende kunstnere denne tematik som hver deres facet af et prisme. Kunstnerne undersøger blandt andet rum, lys og tid. De arbejder desuden med begreber som kaos, harmoni, uendelighed, stjernehimmel, fraktaler, prismer, mørke, inferno og transformation. Publikum vil i udstillingen opleve, at værkerne og installationerne giver betragteren et ståsted i verden, samtidig med at de udfordrer eksisterende opfattelser af tingenes sammenhæng.

Kan man sætte billeder på det usynlige?

Videnskaben søger at frembringe viden, så vi mennesker bedre kan begribe verden og universet. I udstillingen kan man se, hvordan kunsten ligeledes kan bidrage til forståelsen af verden. Kunsterne kredser ofte om det, der er vanskeligere at beskrive for videnskaben, nemlig menneskets egen rolle eller placering i universet.

I et kunsthistorisk perspektiv er det ikke noget nyt, at kunstnere har fokus på eksistentielle perspektiver – det enkelte menneskes forhold til verden. En af udfordringerne for billedkunstnerne er at finde visuelle sprog, der kan kommunikere fyldestgørende. I COSMOS eksperimenterer kunstnerne med at kombinere levende billeder, installationer, lys, lyd, alskens materialer og meddelelser. På denne måde vil man opleve en stor variation i sansepåvirkningerne i mødet med kunstværkerne.

Et eksempel på dette er Kim Grønborgs kaotiske installationer. Installationernes kaos af genstande og lys konfronterer os med de fleste menneskers behov for et ståsted med retning, orden og dermed mening.

Ideen til COSMOS stammer fra de danske kunstnere Ulla Enevoldsen og Steffen Tast, der sammen med KunstCentret Silkeborg Bad har udgjort projektets styregruppe. 

Medvirkende kunstnere:

Læs anmeldelse af udstillingen på kunsten.nu

Se billeder fra opbygningen af udstillingen