Tidens Øjeblikke

”Tidens Øjeblikke”

-Udstilling med grafiker Gay Christensen og fotograf Karsten Weirup

Udstillingen ”Tidens Øjeblikke” viser originalarbejderne til bogen ”Tidens Øjeblikke”, der er et resultat af, hvorledes en fotograf, en grafiker, en kritiker og et forlag fandt sammen i en fælles fascination af en række 1000 år gamle kinesiske digte.

Men fascinationen fik forskellige udtryk og det er disse udtryk som nu samlet udgør bogen ”Tidens Øjeblikke”. Fotografen Karsten Weirup giver med sine skarpe farvefotografier en karakteristik af typiske elementer fra den især nutidige kinesiske kultur. Hvorimod grafiker Gay Christensen, med sine store og ekspressive træsnit, peger mod et mere poetisk niveau. Hans farvevalg er ofte afdæmpet med

kun enkelte toner ud over det sort/hvide, men nok til at opnå en stor visuel spænding.

Gay Christensen og Karsten Weirup indfanger, på forskellig vis, stemningen i udvalgte

kinesiske digte fra T'ang-Dynastiet (618-907). Her et digt af Li Po:

Årets tider

Om våren myldrer spirende blomster

af jordens skød.

Om sommeren glædes vi over søens

hvide liljer.

Om høsten gulner løvet, og blomsterne

dufter som vin.

Om vinteren drysser sneen digte

over markerne.

”Mange af digtene fra T´ang-tiden synes netop at kredse om afstand og uopnåelighed på den ene side – på den anden en slags heroisk livsindstilling hvor tristessen og fortvivlelsen skjules af drikkegilderne og digtoplæsningerne sammen med våbenbrødrene. Den elskede synes altid at være fjern og borte; måske blot skjult af forhænget ved vinduet i huset, hvor hun bor, men ikke desto mindre utilgængelig, hvilket fylder hjertet med sorg, mens digteren betragter sine omgivelser, inden han trodsigt løfter det næste jadebæger fyldt med vin.

 Adskillige af T´ang-periodens tekster tematiserer det vemod adskillelsen og afskeden fremkalder.

Karsten Weirup. Har siden 1984 arbejdet som freelancefotograf og leveret billeder til en lang række kunder som fx Weekend-avisen, Dansk Fagpresse, Nordisk Ministerråd, Europa Kommissionen mm. Dette indebærer alle former for pressefotos – illustrationer, portrætter og reportager. Endvidere har Karsten Weirup fotograferet kunst til kunstbøger, kataloger, tidsskrifter samt deltaget i en lang række bogudgivelser, hvilket har medført, at han har været involveret i en række udstillinger.

Gay Christensen. Autodidakt maler og billedhugger. Har en række separatudstillinger samt et antal censurerede udstillinger bag sig. Gay Christensen har arbejdet alsidigt med både lærredet og genstande, hvor landskaber, arkitekturen, naturen og menneskefiguren har været store inspirationskilder. Fra at arbejde med et orgie af farver har han siden slutningen af 1980´erne i højere grad søgt at forene et organisk, flydende maleri i en begrænset farvepalet med kasseagtige bemalede objekter.