Last Supper

Last Supper

en installation af hollandske Marian van der Zwaan

De 13 malerier er indskrevet i en kristen religiøs og ikonografisk sammenhæng idet kunsthistoriens mange skildringer af dens sidste nadver, med de 12 apostle omkring bordet, er anvendt som formel ramme.

På malerierne ser man kendte og ukendte kvinder med forskellig religion og kultur. Den religiøse symbolik forener dem i samme rum, på samme sted. Man ser ikke kommunikerende øjne og portrætter, men hvert menneske som individ er repræsenteret med kroppen i samme rum som de andre.

Marian van der Zwaan ønsker at nedbryde fordomme og diskrimination mellem forskellige kulturer og religioner ved på denne måde at respektere hver enkelt men bringe dem ind i en fælles sammenhæng.  Hun har valgt at repræsentere kulturerne gennem kvinde ud fra en opfattelse af at kvinders potentiale for bidrag til samfundet gennemgående i alle kulturer har været undervurderet.

Marian van der Zwaan (f. 1971, Rotterdam) er uddannet fra akademiet i The Haague i årene 1997-2000. Hun har vist og deltaget i udstillinger siden 2004 og er nu bosat i Portugal.

Marian van der Zwaan har modtaget støtte fra Deep Listening Institute i New York til udførelse af ”Last Supper” og til udstillingsturneen, som omfatter præsentationer i både Holland, Estland, Danmark og England og USA. 

”Last Supper” vises parallelt med Ole Bak Jakobsens videotrilogi ”The Past, The Core and The Resurrection” på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 10. okt. – 22. nov. 2009.