To Mennesker Mødes

To mennesker Mødes

Under titlen ”To mennesker mødes” har fire samtidige billedkunstnere taget livtag med deres kollegaer i kunsthistorien. Kunstnergruppen FUFO har på opfordring af historiker, forfatter og samfundsdebattør Leo Tandrup skabt figurative parafraser over en række mesterværker. Kendte værker af Rembrandt, Picasso m.fl. har dannet forlæg.

De deltagende kunstnerne er Jørgen Steinicke (f. 1949), Carsten Frank (f. 1954), Karen T. Christensen (f. 1967) og Bjørn Eriksen (f. 1957). De har været igennem en proces, hvor de har stillet sig selv og kunstens historie en række spørgsmål, og på den vis udfordret sig selv og deres egne skildringer af motiver. Eksempelvis hvordan menneskekroppen kan gengives på et lærred, og hvad en bestemt motivskildring kan betyde i dag.

FuFo: Fu for futurisme, fremtid, FO for fortid – læs mere på w

Diskussionerne undervejs i billedskabelsesprocessen er blevet ført med Leo Tandrup. I såvel udstillingen som i udstillingskataloget ”To mennesker mødes” er det muligt at se fotos, der viser kunstnerne i aktion med deres værker. Desuden fortæller Leo Tandrup om, hvilke spørgsmål og udfordringer kunstnerne mødte undervejs i processen, og hvordan de med deres værker viser respekt og tager afstand fra de oprindelige motivskildringer.

Det er i alt syv motiver, der bliver udlagt på ny. Et af disse er ”Frokost i det grønne”. Dette maleri fra 1863, er oprindeligt malet af kunstneren Eduoard Manet (1832-1983). Sidenhen fik billedet af Manet en noget anden udlægning af Pablo Picasso (1881-1973) i en parafrase fra 1961 og begge disse to mesterværker har udstillingens kunstnere taget livtag med.

Med ”To mennesker mødes” vil publikum få mulighed for at udfordre sig selv i mødet med kunsten. Spørgsmålet er eksempelvis, hvad kunstnerne og beskueren forbinder med en skildring af en nøgen menneskekrop i dag, og hvad den blev forbundet med, da det oprindelige værk blev vist frem. På denne vis sætter udstillingen en række kunstneriske metoder og udsagn i perspektiv. Form, stil og farver udfordres i disse møder.

Udstilling vises på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden fra 11. okt. 2008 - 11. jan. 2009.

Der er i forbindelse med udstillingen udgivet et katalog på 72 sider – ”To mennesker Mødes” af Leo Tandrup.