Allan Schmidt

For første gang i 25 år præsenteres nu en udstilling, der viser Allan Schmidt som en af vores betydelige modernister. Udstillingen kan ses på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 15. marts – 22. juni 2008.
Publikum kan glæde sig til at få et indblik i det mangesidige talent Allan Schmidt (1923-1989), når udstillingen Allan Schmidt åbner på KunstCentret Silkeborg Bad. Som vennen Asger Jorn lavede Allan Schmidt både maleri, grafik, skulptur og keramik. I de unge år var han optaget af det geometriske formsprog, men han følte en trang til større ekspressivitet og sanselighed i sit kunstneriske arbejde. Som afsæt for fantasien brugte han naturens og menneskekroppens former, og han koncentrerede sig ofte om en detalje.

Kunstneren Allan Schmidt (1923 - 1989)

Allan Schmidt havde solid succes, mens han levede. Han udstillede både i Danmark og i Frankrig, og udførte store keramiske udsmykningsopgaver, f.eks. til Horsens Centralbibliotek, Aarhus Universitet, Gentofte og Thisted rådhuse, m.fl. På trods af succesen er Allan Schmidts navn ikke særligt kendt i kunsthistorien, men han hører til blandt den gruppe af modernister, som også tæller kunstnere som Ib Geertsen, Robert Jacobsen, Knud Nielsen, Richard Mortensen, Jorn, m.fl.

Allan Schmidt på KunstCentret Silkeborg Bad

I anledning af Allan Schmidts 60 års fødselsdag i 1983 præsenterede en række gallerier og udstillingssteder hans kunst. I 2003 viste KunstCentret Silkeborg Bad en udstilling, som belyste nogle af de ovennævnte kunstneres personlige forhold til kunst fra eksotiske dele af verden. Der blev dengang lånt adskillige effekter fra Allan Schmidts private samling af kunst fra blandt andet Afrika og Ny Guinea. Ved denne lejlighed blev der kun refereret til Allan Schmidts egne værker, som dog virkede så spændende, at der opstod et ønske om at vise en større udstilling om hans kunst. Vi er derfor nu stolte af at kunne vise en gennemarbejdet udstilling med værker af Allan Schmidt.

Det er et mål for KunstCentret Silkeborg Bad at være med til at pege på dynamikken mellem dansk kunstliv og udlandet. I den sammenhæng er Allan Schmidt vigtig, idet han periodisk i 1950erne, 60erne og 70erne var bosat i Paris og andre steder i udlandet. Han fik der den bedste kunstneriske skoling i et internationalt miljø.

Kunsthistoriker, mag.art. Hanne Pedersen har udvalgt værkerne til udstillingen, og i samarbejde med hende udgives også nu en bog om Allan Schmidt. Bogen udkommer ved udstillingens åbning.

En håndfuld private udlånere og et tilsvarende antal institutioner har bidraget med udlån af værker til udstillingen, Beckett-Fonden har støttet bogudgivelsen, og Allan Schmidts enke Jytte Due har været en stor hjælp i forberedelsen.

Udstillingen omfatter godt 150 værker, som er monteret i KunstCentrets Skovvilla, heriblandt også grafiske arbejder og en film om Allan Schmidt. Udstillingen vises i perioden 15. marts – 22. juni 2008 og efterfølgende præsenteres den på Rønnebæksholm Kunst- og Kulturcenter ved Næstved.