dissertation data collection sickle cell anemia research paper

Billeder fra Iran


Netop i disse år høster Iran, måske lidt overraskende for de fleste, rigtig mange internationale priser for illustratorkunst i særklasse. En del af forklaringen på, at der netop i Iran er særligt mange talentfulde illustratorer, må uden tvivl tillægges traditionen. Det persiske rige, nutidens Iran, har en århundredelang tradition for eventyr, sagn og myter; tænk blot på 1001 nats eventyr. Dermed har der, i gennem lange tider, været brug og grobund for illustrationer.

Iran er ganske enkelt bogens land i den muslimske verden.

Udstillingens værker afspejler på alle måder stor diversitet.

Her er vidt forskellige udtryk: fra det meget traditionelle og orientalske til det mere ”vestlige” eller internationale, fra det naturalistiske til det næsten abstrakte, fra det koloristiske til det
kølige og afdæmpede.

Motivisk set er der, børnelitteraturen tro, mange sagnfigurer, eventyrskikkelser og (fabel-)dyr - især fugle lader til at være et gennemgående tema - men her er også helt almindelige mennesker; børn og mødre, mænd, brude og brudgomme og hele familier.

Hvad angår valg af medie og teknik er der ligeledes stor variation: Her er eksempler på grafik, akvarel, collage og maleri i én skøn forening. Farverne turkis og orange går igen i mange af billederne, for det er landets egne farver - himmel og jord.

 

 

Om udstillingens billeder har Steffen Larsen tidligere skrevet:

 

"På Billeder fra Iranvil du se tegninger, der kunne være lavet af de "vilde" i Kolding. Du kan se fjerlette orientalske gevandter og mønstre. 1001 har ikke levet forgæves. Naivisterne er der også. Og så kan du altså se billeder i et sprog, du aldrig har set før....

Hvad handler de så om? Bøgerne! Det er tydeligvis den mindst avancerede del af billedbogen - teksten. Den bærer i høj grad præg af fortidens sagn og myter og opfordringer til, at vi skal behandle hinanden ordentligt. Altså ret traditionelt - ligesom de danske!"

(artikel iSkolebiblioteket, Nr. 8, Oktober 2006)

Udstillingen er blevet til på initiativ af en lille arbejdsgruppe bestående af tegnerne Lilian Brøgger og Helle Vibeke Jensen, litterær konsulent Lis Andersen og Steffen Larsen, der anmelder børnebøger ved Politiken. Denne gruppe tog kontakt til det lille privatejede forlag Shabaviz, der trods sin beskedne størrelse, har mange af landets bedste kunstnere tilknyttet. Mange af udstillingens kunstnere har således i de seneste år vundet fornemme, internationale priser. De deltagende kunstnere, ni af hvert køn, er:
Ali Boozari, Rashin Kheirieh, Ali Reza Goldouzian, Ali Namvar, Hoda Haddadi, Amin Hasanzadeh, Elham Asadi, Nasrin Khosravi, Sharareh Khosravani, , Nazli Tahvily, Vida Rabbani Haghighi, Neda Azimi, Hafez Mir Aftabi, Amir Shaabanipour, Karim Nasr, Morteza Zahedi, Farshid Shafiee og Negin Ehtesabian.

Om formålet med at arrangere en udstilling med iransk kunst i Danmark hedder det i forordet til kataloget:

”Og medvirker udstillingen til at punktere nogle myter om ”onde” lande og skumle kulturer, er det bestemt ikke imod hensigten!”