Looking for Jerry

- den mandlige muse

 

Flere af kvinderne bag projektet "Looking for Jerry" var også initiativtagere til udstillingen "Sub Rosa - Blomsten i nordisk nutidskunst", som blev vist på Charlottenborg Udstillingsbygning i København, Södertalje Konsthall i Sverige og Amos Anderson Konstmuseum i Finland i 2000-2001. På samme måde som de kastede nyt lys på en genre, som tidligere associeredes med en af kvindernes ufarlige sysler - blomstermaleriet - vender de nu op og ned på et tradionelt tema i kunsthistorien: kunstneren og musen - denne gang set med kvindernes øjne.

 

Kunsthistorien er fyldt med kvindelige muser, der med deres skønhed, intelligens og forståelse har været nøglen til skabelsen af utallige kunstværker. For at begrænse sig til det 20. århundrede kan bl.a. nævnes Picassos kvinder, der hver for sig identificeres med kunstnerens forskellige perioder. En af dem, Dora Maar, nøjedes ikke med at være Picassos muse i 1930'erne, men brugte den berømte maler som inspiration til egne frembringelser. Hos et andet berømt kunstnerpar, Frida Kahlo og Diego Rivera, gik inspirationen ligeledes begge veje, selv om der også var tale om destruktive kræfter.

 

Mange af Louise Bourgeois' senere værker ville ikke været opstået eller ville ikke eksistere, hvis ikke hendes meget yngre medhjælper og muse havde sørget for at skabe beskyttende rammer og været i stand til at tæmme billedhuggerens destruktive tilbøjeligheder, samtidig med at han også fungerer som model.

 

Med kvindernes emancipation har mandens plads i samfundet ændret sig. Reklamebranchen er begyndt at anvende den mandlige krop som incitament til forbrug. I det daglige billedbombardement ses flere og flere nøgne / halvnøgne mænd i det offentlige rum.

 

Men hvor befinder mændene sig i de kvindelige kunstneres billedunivers?

 

17 nutidige kunstnere giver et bud på deres opfattelse af manden som muse.

 

"Looking for Jerry - den mandlige muse" er en hyldest til manden

- manden som model, som inspiration!

- manden som beundringsværdigt væsen!

- manden som fascination!

 

Marianne Barbusse

Kurator

 

Tove Kurtzweil

a cameldriver strong and proud
a part of the desert
he had time enough
he was the time

Pascale Serre

... min første Jerry.

Vicky Steptoe

 

Fotoprints på lærred. Stilbilleder fra installation.

Fire forskellige mænd danser argentinsk tango med en kvinde - kunstneren selv.

Pernelle Maegaard

 

Min far - hans søn - hans sønnesøn