Papir - en tværkulturel stemme

1. oktober 2022 - 8. januar 2023
 

Håndlavet papir er et materiale, der honorerer de fleste af de krav, kunstnere stiller til et materiale, uanset om det er grafik, maleri, skulptur, foto, installation, bøger eller design. Værker udtrykt i og med papir har en klar og definerbar stil. Et andet karakteristisk træk ved papir er, at det indeholder aspekter af historie, geografi, biologi, økologi, kulturhistorie og æstetik.

Silkeborg bys historie er tæt forbundet med papirets historie. I 1845 etablerede papirdynastiet Drewsen Silkeborg Papirfabrik. Papirfabrikkens og byens begyndelse regnes fra samme år og fabrikken og dens arbejdere er således Silkeborg bys historiske grundstamme.

De medvirkende kunstneres værker, udført med håndlavet papir, afspejler et internationalt anliggende, hvor der sættes fokus på en ændring af papirets status i en tid med større global interesse for plantefibres anvendelighed og biobaserede produkter.

Kunstnerne er, fra Indien: Anupam Chakraborty, Jenny Pinto, Kulu Ojha, Neeta Premchand, Radha Panday, Ravikumar Kashi, Shantamani Muddaiah og Sudipta Das. Fra Europa: Jacki Parry, GB, Gangolf Ulbricht, DE, Victoria Rabal, ES, Emilie Lundstrøm, DK samt Sue Gosin, USA og Anne Vilsbøll i et fælles værk.