Klap lige hesten

22. maj - 19. september 2021
 

Udstillingen har kulturhistorisk tilsnit og præsenteres som visuelt dokumentarisk materiale, ledsaget af billedtekster om værker og kunstnere. De godt hundrede fotografier gengiver allehånde kunstneriske skulpturelle skildringer af hesten i Danmark, fra middelalderen til vores egen tid. Fotograferne er Martha Velasques, Kbh. og Chr. Heilskov Rasmussen, Mexico.

Etnografen Chr. Heilskov Rasmussen er tillige kurator for udstillingen, og arbejder sammen med KunstCentret Silkeborg Bad om parallelt at udgive bogen ”De forstenede heste” om samme emne. Udstilling og bog samler mangfoldigheden af typisk bronze- og stenheste som de er afbildet i den skulpturelle danske kunst. Der er tale om fotos af omkring 80 kunstneres værker fra middelalderen til i dag. Her møder man hesten som det vilde dyr, det tæmmede husdyr, bondes arbejdsredskab, som metafor for guder og kunst, og når den indgår i klassiske magt- og hyldestmonumenter som rytterstatuer mm.    

Parallelt med det kunsthistoriske materiale vil fem nutidige billedhuggere skabe nye skulpturelle værker i parken eller inde i den kulturhistoriske udstilling.
Denne del af udstillingen er et Sculpture Experiment Silkeborg - et bøjeligt udstillingsformat som KunstCentret Silkeborg Bad lancerede første gang i 2016, gentog i 2017 og 2019, og som indebærer, at billedhuggerne opmuntres til at arbejde mere frit og med utraditionelle materialer, da de værker som skabes oftest er midlertidige og kontekstbestemte.

Billedhuggerne arbejder hver med et af disse temaer: Portræt af magt (monumentet), afbildning af en idé, virkelighedsskildring, eller parafrase (nytolkning af et eksisterende monument). I starten af 2021 vil her på hjemmesiden siden blive lagt information ud om hvilke billedhuggere som udvælges til at bidrage.  

Samlet synliggør ”Klap lige hesten” et klassisk kunstmotiv som er uddødt i samtidskunsten og stort set også i samfundet. Klap lige hesten og SES viser, at skulpturkunst i dag er mange ting og sætter blandt andet spot på diskussioner om monumentet som kommunikation og på brugen af dyremetaforer.   

Klap lige hesten og Sculpture Experiment Silkeborg kan opleves på KunstCentret Silkeborg Bad i perioden 22. maj - 19. september 2021.