Arkitektur

De fem bygninger, man ser i parken, stammer fra det tidligere kursted. Sammen med parken og kildeanlægget udgør bygningerne et unikt kulturmiljø. Her er tale om Danmarks ældste bevarede kurbygninger. Datidens etablering af Silkeborg Vandkuranstalt markerede starten på Silkeborgs storhedstid som kurby. Bygningerne er i dag renoverede, så de udvendige facader fremstår som oprindeligt. Indendørs har renoveringen skabt plads til nutidens formål.

Societetsbygningen
Vilhelm Dahlerup (1836-1907) stod bag Societetsbygningen, der er opført 1883. Her var spisesale, saloner, læseværelse, billardstue, kontor, reception, køkken, gæsteværelser og på loftet personaleværelser.

Kurbygningen
Kurbygningen er opført i 1883, tegnet af Vilhelm Dahlerup. Funktionen var her badebehandlinger og overlægens konsultation. Flere bygninger bliver udvidet undervejs, ikke mindst da A. Høeg-Hansen tegnede de to dobbelt høje værelsesfløje som tilføjedes Kurbygningen i 1919. Dahlerup stod også bag et maskinhus som ikke længere findes.

Søvilla
Søvilla er opført i 1883, tegnet af Vilhelm Dahlerup. Huset rummede fjorten gæsteværelser.

Skovvilla
Anton Rosen (1859-1928) tegnede Skovvilla, der blev opført som et gæstehus i 1885. Anton Rosen var en af de helt store eksponenter for skønvirke i arkitekturen og til en vis grad også inden for møbel- og dekorationskunst.

Villa Granly
I 1895 opføres Villa Granly, der gennem ca. ti år benyttes til patienter med tuberkulose, og benyttes derefter til privatbolig for overlægen og hans familie.

Renovering af Kurbygningen
Per Lausten, Årstiderne Arkitekter, forestod renoveringen og udvidelsen af Kurbygningen. Kurbygningen blev indviet 1998. I en række fine rumforløb veksler nyt med gammelt. En gæst, som besøger stedet, har hele tiden kontakt med det grønne udenfor. Kurbygningens vestlige fløj blev renoveret i 2002. Årstiderne Arkitekter har med tilbageføringen af facaderne fastholdt de oprindelige fortællende træk, og med parkens grønne anlæg rundt om har man overordnet betonet den historiske stemning af ro og rekreative muligheder.

BLIV MEDLEM

  • kr. 310,- / 240,- årligt
  • Fri entré hele året
  • 10 % rabat i caféen
  • Fri entré til gæst

 

Bliv medlem her