Et Kvindeværk

16. februar - 24. april 2016

Et Kvindeværk er skabt af 12 kvindelige kunstnere i fællesskab til facaden på KunstCentret Silkeborg Bad. Installationen er udført i anledning af 100-året for stiftelsen af Kvindelige Kunstneres Samfund.

Ideen
Et Kvindeværk er en stor installation, der bogstaveligt talt ønsker at markere en stærk, kvindelig fællesånd og at smykke facaden på KunstCentret Silkeborg Bad. Værket er en hyldest til de rettigheder, som i dag virker helt indlysende, som fx at uddanne sig generelt, og særligt for kunstnere både retten til at gå på Akademiet og udstille på offentligt anerkendte steder.

At skabe i fællesskab er samtidig en hyldest til den kapacitet som en fællesenhed opnår ved at sætte de individuelle ’kunstner-egoer’ til side for en stund.  Installationens overordnede format er en lang skulpturel fælleslinje – en streg som skal forbinde himlen og jorden, vandet og lyset, det urbane med naturen, og det mindste dna med en stor raketstreg ud i universet i ét stort samspil.

Kunstnerne
De medvirkende tolv danske kvindelige kunstnere har forskellig alder og erfaring og kommer fra hele landet: Helle Witte Christiansen, Nurith Lumer-Klabbers, Vibeke Winberg, Eva Nedergaard, Mette Rix, Ammanda Ravn, Birthe Bo Sakurai, Susanne Pedersen, Lise-Lotte Elley, Ulrikka Mokdad, Anne Gudrun Sejersen og Helga Thagaard.

Ud over at værket kan nydes i sig selv, giver det anledning til at reflektere over kvindelige kunstneres indsats, synsvinkler og situation generelt.

Kunst- og litteraturanmelder Eva Pohl har formuleret det således: ”Man må tage hatten af for de tolv kvindelige kunstneres initiativ og deres ønske om at medvirke til at skabe øget interesse for dansk samtidskunst og i særdeleshed for den samtidskunst, der er skabt af kvinder. Man fornemmer en forestilling om en forbindelseslinje mellem forgængeres indsats og aktuelle kunstneriske bestræbelser. En strømmende bevægelse, et flow. Når man beskæftiger sig med kvindelige kunstneres værker, dukker et spørgsmål op, nemlig om der er en særlig søgen, der binder dem sammen.”
 
Kvindelige Kunstneres Samfund
Kvindelige Kunstneres Samfund blev stiftet 1916 på et møde i Kvindelig Læserforenings lokaler i København. Bag indkaldelse til det stiftende møde stod maleren Marie Henriques og Helvig Kinch, som med underskrifter fra 25 anerkendte kvindelige kunstnere, blandt dem også Anna Ancher og Anne Marie Carl-Nielsen, opfordrede kvindelige kunstnere til at organisere sig. Foreningen fik straks mange medlemmer. I 2016 markers jubilæet med en lang række arrangementer ladet over, typiske organiseret af grupper af kunstnere.

Læs mere på Kvindelige Kunstneres Samfunds hjemmeside: www.kks-kunst.dk