De anstændige kvinder fra gade 58 - ’For vores børns skyld.’

17. september - 11. december 2016

 

Udstillingen tager afsæt i livet for en gruppe mexicanske kvinder fra en bestemt gade. Deres arbejde har til formål at skabe økonomisk grundlag for deres børns liv. Den danske antropolog Christian Heilskov Rasmussen har foranlediget projektet, der har til sigte at nå et skridt videre end til den traditionelle stigmatisering der følger prostituerede. 

Nogle siger sexarbejdere ‘sælger deres krop’, ja, endda deres sjæl. Nej, vi gør ikke! Vi sælger en service, som nogle mænd betaler for. For at give mad og tøj til vores børn, svarer kvinderne. 

 

Til alle kvinderne, tre født maskulint, forklarede Christian Heilskov Rasmussen sin interesse i deres historier og portræt. For hvert interview betalte han prisen for en service. Klart nok, for de var jo på arbejde. Fotografierne med og uden tøj måtte han tage, hvis han lovede, at de ikke ville ende på internettet. Kvinden Rosaria lod sig dog vise på et foto, hvor man ser hende i forsøge at smide trussen, gravid i 6. måned. På et andet sidder hun med det nyfødte barn omgivet af sine andre børn. I dag er hun lastbilchauffør, - på dem med stor anhænger. 

 

De 22 tegninger af den anerkendte mexicanske kunstner Gabriel Ramírez og de 30 broderede portrætter ved den mexicanske tekstilkunstner Elena Martínez-Bolio er baseret på de nævnte fotos, men modellerne er gjort uigenkendelige. De to kunstnere indskriver sig i en udbredt kunsthistorisk tradition, hvor billedkunstnere har anvendt prostituerede piger som modeller. 

 

Christian Heilskov Rasmussen fortæller ”De smukke broderier og tegningerne er spejle af en hård social eksistens. De viser en gruppe kvinder, der tjener til dagen og vejen som prostituerede, eller putas, som de kaldes i Mexico – i Danmark luder. Portrætterne og kvindernes egne ord, er hentet fra en gade i byen Mérida. Ingen er mindreårige, eller handlede.” 

 

Det er første gang udstillingen præsenteres i Danmark. Den har tidligere har været vist på kunstmuseet MACAY i Mérida i 2012, på tekstilmuseet i Oaxaca i 2013 og i 2014 på det katolske universitetsmuseum i León, alle Mexico. 

 

”De anstændige kvinder fra gade 58 – for vore børns skyld” kan ses 17. september - 11. december 2016 på KunstCentret Silkeborg Bad. 

De anstændige damer fra Gade 58 - for vore børns skyld