Nordisk Bronze

5. september – 20. december 2015

Cire perdue-støbte bronzeskulpturer
Cire Perdue er det franske navn for en klassisk bronzestøbningsteknik. På dansk betyder det tabt eller forsvundet voks, hvilket meget godt illustrerer, hvad der sker i processen, nemlig at et lag voks forsvinder (smelter) til fordel for et lag bronze.

Bag udstillingen står tre billedhuggere: Bodil Dam, Stinne Teglhus og Jytte Høeg. De har dannet Cire Perdue Gruppen omkring denne støbeproces. Hovedvægten i udstillingen er de færdige skulpturer, men publikum får også et indblik i selve arbejdsprocessen, så omdrejningspunktet bliver bronzestøbning efter cire perdue-metoden.

Cire perdue-metoden
Kunstneren modellerer først skulpturen i ler eller et brandbart materiale. Derefter laves en silikoneform af skulpturen med en gipskappe uden om. I denne form laves en afstøbning i voks af skulpturen. Voksskulpturen tilføjes indløbs- og udluftningskanaler. Derefter pakkes den ind i en støbeform, som varmes op i en ovn, indtil al voksen er smeltet væk. Det opståede tomrum er identisk med skulpturens ydre form og fyldes nu med smeltet bronze.

Når bronzen er kølet af, banker kunstneren bronzeskulpturen ud af støbeformen. Derefter følger et møjsommeligt arbejde med svejsning, slibning og ciselering. Når den ønskede overflade er opnået, gives skulpturen ved hjælp af forskellig syre en patina, for at understrege formen og give metallet varme og dybde i udtrykket.

Bodil Dam har lært om bronzestøbning hos Peter Jensen, Bronzestøberiet Leif Jensen i Bagsværd. Hun er også cand. mag. i billedkunst og engelsk fra Aarhus Universitet, hvor bl.a. kunstneren Valdemar Foersom Hegndal underviste i skulptur.

Jytte Høeg er uddannet grafisk designer fra Kunstakademiets Arkitektskole.

Stinne Teglhus er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding på linjen for Tegning og Grafik.

Arbejdende værksted

Mød kunstnerne og få indblik i materialer og processer

tirsdag-fredag i uge 42

13. - 16. oktober kl. 10-17

 

Se flere arrangementer