Anna Klindt Sørensen

3. januar – 19. april 2015

Oplev farverige og ekspressionistiske malerier i denne soloudstilling med Anna Klindt Sørensens markante værker. Anna Klindt Sørensen (1899-1985) har været en oprører både i kunstens verden og i kulturlivet som sådan. Hun hørte til en generation af kvindelige kunstnere som måtte kæmpe for deres kunst med de ofre det krævede. Med denne udstilling ønsker vi at sætte et fornyet fokus på Anna Klindt Sørensens værker og at nuancere historien om dem.

Som ung var Anna Klindt Sørensen utilfreds med undervisningen på Akademiet og rejse i stedet til Fernand Légers malerskole i Paris. I 1940erne var hun med i en kreds af kvindelige malere, der arbejdede på Bornholm. Fra 1942 var hun medlem af kunstnersammenslutningen Decembristerne. 

Anna Klindt Sørensen havde en aktiv kunstnerisk karriere fra slutningen af 1910erne til slutningen af 1970erne. Hun var velanset, og fik tildelt Eckersbergs Medalje i 1963 og Thorvaldsens Medalje i 1976, men hun opnåede aldrig den helt store anerkendelse. Efterfølgende er det primært værkerne fra årene i Paris, der har nydt bevågenhed i kunsthistorien. Værkerne fra denne periode er konstruktive og stramme og adskiller sig fra de senere værker, hvor en vis naivisme og en fornem kolorisme vinder indpas.

Går man tæt på Anna Klindt Sørensens værker – både malerierne og hendes omfattende grafiske arbejde – står det klart, at hun mestrede opbygningen af et motiv med meget få virkemidler. Der er en lethed i hendes værker, som ikke må forveksles med skødesløshed eller betragtes som udslag af ekspressive luner. Opbygningen af de store billeder, også rejsebillederne, kræver en udpræget sans for komposition, og letheden ville ikke eksistere uden en klar og bestemt streg. Der er tydeligt en vilje og et valg bag.

Mod slutningen af sit liv søgte hun at få etableret et museum for kvindelige kunstnere i sit hus i Ry, men arven blev i stedet til en folkepark på stedet og til Anna Klindt Sørensen Fond, der i dag bl.a. støtter kvindelige kunstnere med legatmidler. I samarbejde med fonden og Rønnebæksholm vises her et rigt udvalg af Anna Klindt Sørensens (1899-1985) malerier og grafiske kunst.