Skumringstimen

18. september 2018 – 27. januar 2019

Holger Bak (f. 1949)

Motiverne er fra et hus ved havet. Fra huset er der udsigt til alle verdenshjørner.

Mod vest er der udsigt over havet og solnedgangen. Mod syd og nord er der lange kig op og ned ad stranden. Mod øst en dramatisk udsigt til den lyngklædte kystskrænt.

I skumringstimen sker en transformation i udsigten. Når dagslyset svinder, og der bliver tændt lys i huset, bliver den direkte udsigt kombineret med en række spejlinger i glasset af livet i huset. Disse spejlinger interagerer med udsigten i tusmørketimen. Det er denne interaktion mellem udsigt og spejling, der er temaet for billedserien.

I sidste ende  - når mørket er faldet på  - har spejlingerne helt overtaget udsigten, men næste morgen er der kun udsigten tilbage. Skumringstimen har altid haft noget magisk over sig.  Her på grænsen mellem dag og nat blødes konturerne op, og omgivelserne får noget spøgelsesagtigt over sig. Den velkendte verden synes at forsvinde - mystikken tager over - og man kan bevæge sig ind i det ukendte.

Malerier

Jeg bruger fotografiet som et konkret forlæg til mine oliemalerier. Fotografiet fungerer som et bindeled i den kreative proces, hvor fotografiet først og fremmest er et praktisk redskab til at huske motivets særlige fremtoning. 

Ved at efterbehandle og beskære fotografiet skabes der et grundlag for maleriernes komposition og en visuel forenkling af motivets nuancer.

I den efterfølgende maleriske bearbejdning på lærredet tilføjes billedet en fornyet kompleksitet ved en kraftig nuancering af lysvirkninger, der giver malerierne deres eget udtryk. 

Motiverne har en iøjnefaldende indre ro, idet al overflødig støj forbundet med motiverne er udeladt. Betoningen af fravær skaber et rum, man kan træde ind i - som et indre landskab - og dermed give vidt forskellige oplevelser.

                                                                                         Holger Bak


Arrangør: KK44 kunstgruppen. KK44 festivaltemaet er i år ”Ind i det ukendte” 

Mere om kunstneren på: www.holgerbak.dk - Mere om KK44 på www.kk44.dk

nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få alle nyheder direkte i din inbox.